Suvised üritused Umbusi budismi keskuses

Umbusi budismi keskuses toimuvad sellel suvel mitmed üritused. Kuna keskus toetab ka MTÜ Yeshe Khorlo Eesti korraldatud Gangteng rinpotše kutsumist, lisame Umbusi keskusega seotud sündmuste nimekirja ka Gangteng rinpotše õpetused.

Hetkel on kinnitatud (mõned üritused on veel täpsustamisel) järgmised sündmused:

10. – 12. juuli 2019 – Gangteng rinpotše annab Yeshe Khorlo eralduskeskuse maal (700 m Umbusi keskusest) Guru Rinpotše pühitsuse, millele järgneb kahepäevane külluserituaal. Täpsem info: www. eesti.yeshekhorlo.ee

19.- 21. juuli 2019 – Tiibeti jantrakooga suvelaager. Läbiviijaks Maaja Zelmin. Soovijad saavad õhtuti Alar Kuke juhendamisel harjutada ka vadžratantsu. Täpsem info allpool.

28. juuli – 4. august 2019 – Märt Läänemetsa juhendatud suvine mõtluslaager.

Sissejuhatus budismi ning meelerahu (śamatha) ja enesevaatluse (vipaśyanā) meeleharjutused hiina chan-budismi vaikse valgustuse (mozhao 默照) viisil).

Üritustest täpsemalt: 

10.- 12. juuli 2019: Gangteng rinpotše õpetused: kogu info ja registreerimine: http://www.eesti.yeshekhorlo.ee

Tiibeti jantrajooga laager 19. – 21. juulil Umbusis

Tiibeti jantrajooga laagris õpime tajuma keha liikumise, hingamise ja meele omavahelist vastasmõju. Füüsilised harjutused vahelduvad hingamise ja meele teadvelolu harjutustega. Kel soovi, saab õhtuti tantsida ka mandalal Alar Kuke juhendamisel.  Oodatud on nii algajad kui ka edasijõudnud. Koguneme reedel, 19. juulil kl 18.00 ja lõpetame pühapäeval 21 juulil kl 15.00.

       Toimumiskoht : Umbusi Budismi Keskus (Põltsamaa vallas Umbusi külas; koduleht: https://umbusikeskus.wordpress.com/; Facebook: https://www.facebook.com/KhordongUmbusi/)

 Elamine-ööbimine on Umbusi keskuses. Magamine madratsitel, vajalik kaasa võtta oma magamisriided ja/või magamiskott ning käterätid. Telkimisvõimalus. Piiratud duši kasutamise võimalus, välikraanid. Jões saab ujumas käia ning seitsme kilomeetri kaugusel on ka järv.
Söömine (kolm korda päevas) kohapeal. Toiduks on mitmekülgne taimetoidumenüü, mida valmistab professionaalne taimetoidukokk.

  Osalustasu:  78 €   (50 €+ 18 € toit + 10 € ööbimine). 

 Palun anna oma tuleku soovist  enne jaanipäeva teada maaja.zelmin@gmail.com

Kui oled tulemas oma autoga ja saad veel kedagi peale võtta 🙂 … siis tänud juba ette . Kui oled tulemas ja vajad transporti – anna julgesti teada …

Mis on jantrajooga ?

Jantrajooga on jooga liikumises, energia toimimises, harmoonia ja rütm, läbi mille on meil võimalik avarduda oma meeleruumi selgusesse. Tänu jantrajooga harjutustele, mis pärinevad 8. sajandi Tiibetist, on võimalik igaühel leida üles rahu, harmoonia  ja tasakaal iseendas.
Vanades tantrates on öeldud, et elu on hingamine ning kui inimene raiskab oma elu, hingates kiirustades ja katkendlikult, siis on lühike ka eluiga. Jantrajooga harjutused õpetavad meid hingama korrapäraselt ja rahulikult, keskendudes teadlikult pausidele hingetõmmete vahel ning seeläbi parandades tervist ning pikendades eluiga.

  Tiibeti jantrajooga ( tiibeti keeles ‘trülkhor’ ) on teadaolevalt  vanim joogasüsteem, mis on muutumatuna säilinud nii kirjaliku ürikuna kui ka  katkematu elava õpetusliinina õpetajalt õpilasele. Põhinedes 8. sajandil Tiibetis kirja pandud budistlikule tekstile “Päikese ja kuu ühendus ” ( tiibeti keeles ‘Nyida khjaor’, sanskriti keeles ‘hatha yoga’). Jantrajoogast võib leida sarnaseid harjutusi, mis  hathajoogastki, aga rõhuasetus ja viis, kuidas neid tehakse, on erinev. Jantrajooga on terviklik joogaharjutuste süsteem, kus on kokku 108 harjutust – hõlmates endas nii dünaamilisi liikumisi ( jantraid ) kui ka erinevaid hingamisharjutusi (pranajaamasid). Iga jantra koosneb 7 faasist, kus keha liikumine on seotud peenekoelise hingamisega. Nii liikumine kui ka asendis püsimine toimub kindla ajavahemiku järgi. Nagu muusikas ja looduse ringkäiguski on oma  rütm, nii on ka jantrajoogas erinevate hingamislaadide ja hoidmiste õppimiseks kindel rütm, läbi mille rahuneb meie meel ja paraneb tervis. Jantrajooga baastasandil  on 3 harjutuste seeriat, mille seast võib endale midagi vajalikku leida igaüks: tsigdzong – 5 harjutust liigeste soojendamiseks ja tervise hoidmiseks, lungsang – 8 harjutust eluenergia tasakaalustamiseks, tsandül – 5 harjutust energiakanalite puhastamiseks. Elurõõm igapäevaelus on märgiks, et oled jantraid harjutades õigel teel. Jantrajooga on tihedalt  seotud Tiibeti meditsiiniga, kus ühe osana ravist soovitatakse samuti harjutusi, kus keha liikumine on kooskõlas hingamisega.

   Läänemaailma on jantrajooga jõudnud suhteliselt hiljuti, seda tänu tänapäeva suurele dzogtšenimeistrile Chögyal Namkhai Norbule, kes õppis jantrajoogat koopaerakust onult Urgjen Tenzinilt ja arstist juureõpetajalt Changchub Dorjelt – mõlemad neist saavutasid  vikerkaarekeha.

     Rohkem infot leiad jantrajooga rahvusvaheliselt kodulehelt www.yantrayoga.net ja
www.maajajooga.ee

       Dzogtšeni õpetuse ja Tiibeti jantrajooga kohta saad kuulata ka saadet  https://tallinnatv.eu/saade/8360/maatriks.

Maaja Zelmin on tänapäeva suure dzogtšenimeistri Chögyal Namkhai Norbu õpilane alates 1992. aastast. Temast sai rahvusvaheliselt autoriseeritud esimese tasandi Tiibeti jantrajooga juhendaja 2005. aastal ja teise tasandi juhendaja 2010. aastal. Hetkel on ta ainus sellisel tasemel autoriseeritud Tiibeti jantrajooga õpetaja Eestis. Ta on jantrajooga kursusi juhendanud ka Norras, Rootsis, Soomes ja Lätis.

28. juuli – 4. august 2019. Märt Läänemetsa suvine mõtluslaager

KORRALDUSLIK INFO

Laager algab pühapäeva, 28. juuli õhtul kell 18 (saabumine ja sisseseadmine kell 16-18, õhtusöök kell 18, tegevuste algus kell 19); laager lõpeb pühapäeva, 4. augusti hommikul kell 10. Laager kestab kokku 7 täispäeva ja 8 ööd.

Elamine-ööbimine on Umbusi keskuses. Magamine madratsitel, vajalik kaasa võtta oma magamisriided ja/või magamiskott ning käterätid. Telkimisvõimalus. Pesemine välitingimustes piiratud duši kasutamise võimalusega. Vähemalt kaks korda laagri jooksul teeme sauna.

Söömine (kolm korda päevas) kohapeal. Toiduks on mitmekülgne taimetoidumenüü, mida meile valmistab professionaalne taimetoidukokk.

Laagri osamaks 130 eurot inimese kohta ööbimisega toas ja 100 eurot inimese kohta ööbimisega oma telgis või automajakeses. Osamaks katab ööbimise, toidu, sauna jm laagri ettevalmistamise ja olme kulud. Kohapeal on võimalik teha vabatahtlik anonüümne annetus (daana) õpetajale.

Laagrisse registreerimine hiljemalt 10. juuliks 2019 ainult e-kirjaga aadressile mart_laanemets@yahoo.com. Osamaks palun teha ülekandega arvelduskontole EE582200001104034816, konto omanik Märt Läänemets, selgitusse kirjutada “Suvine mõtluslaager 2019”. Eelneval kokkuleppel saab tasuda ka sularahas kohapeal saabumisel.

Lisaküsimustega pöörduda e-kirjaga mart_laanemets@yahoo.com või telefonile 551 8847.

LAAGRI ÜLESEHITUS JA TEGEVUSED

Laager pakub võimalust nädala jooksul tegeleda mõtlusega toetavas keskkonnas kogenud õpetaja juhendamisel. Peamiseks harjutusviisiks on istudes mõtlusharjutused, mis vahelduvad mõtlusharjutustega kõndides, füüsiliste harjutustega, suunatud mõtlusega, majapidamistöödega jms. Ilusa ilmaga toimub osa harjutusi väljas. Programmi kuuluvad ka loengud hommikul ja õhtul; puhkeajal on võimalik lugeda budismi- ja mõtlusealaseid raamatuid. Harjutamise tagasisidet saab õpetajalt individuaalsete intervjuude käigus. Laagripäev on allutatud kindlale ajakavale ja päevarežiimile, mis võimaldab maksimaalselt keskenduda harjutamisele. Laagris kehtib täielik vaikimisrežiim; välismaailmaga suhtlemine (mobiiltelefon, arvuti kasutamine, raadio ja TV) ei ole lubatud. Laagris on keelatud suitsetamine ja alkoholi tarbimine. Mehed ja naised (ka eraelus partnerid) elavad eraldi tubades. Täispäev algab kell 5 hommikul ja lõpeb kell 10 õhtul.

Kasulikku lugemist mõtluse kohta:

“Suur meelespidamise suutra” (Satipaṭṭhāna sutta). L ttp://www.eao.ee/wp-content/uploads/2018/05/Satipatthana-sutta.pdf

Sheng-Yen. Härja jälgi mööda. (2007). Lugeda ja alla laadida saab siit: https://www.budismiinstituut.ee/Harja_jalgi_mooda.pdf

LAAGRI TÄISPÄEVA TÜÜPAJAKAVA

5:00 Äratus

5:00-5:20 Hommikune tualett

5:20 – 6:00 Kehalised harjutused (kaheksaosaline liikumismõtlus) ja hommikune tee

6:00 – 6:15 Hommikune lugemine

6:15 – 6:55 Suunatud mõtlus istudes: keha jälgimine ja lõdvestamine (koos ettevalmistavate harjutustega)

7:00 – 7:45 Hommikusöök

7:45 – 8:55 Majapidamistööd ja puhkus; Individuaalsed vestlused õpetajaga

9:00 – 9:30 Loeng

9:40 – 10:15 Mõtlusharjutus istudes

10:15-10:35 Mõtlusharjutus kõndides

10:35 – 11:10 Mõtlusharjutus istudes

11:25 – 12:00 Mõtlusharjutus istudes

12:00 – 12:45 Lõunasöök

12:45 – 13:55 Majapidamistööd ja puhkus; individuaalsed vestlused õpetajaga

14:00 – 14:30 Suulised juhatused ja tagasiside

14:40 – 15:15 Mõtlusharjutus istudes

15:15 – 15:35 Mõtlusharjutus kõndides või seistes (vms)

15:35 – 16:10 Mõtlusharjutus istudes

16:25 – 17:00 Mõtlusharjutus istudes

17:00 – 17:45 Õhtusöök

17:45 – 18:55 Majapidamistööd ja puhkus; individuaalsed vestlused õpetajaga

19:00 – 19:30 Loeng

19:40 – 20:10 Mõtlusharjutus istudes

20:15 – 20:45 Mõtlusharjutus istudes

20:55 – 21:00 Õhtune pühendus

21:00 – 21:30 Mõtlusharjutus istudes

21:30 – 21:55 Valmistumine öörahuks

22:00 – 5:00 Öörahu

MÄRT LÄÄNEMETS (PhD) on budismi uurija ja õpetaja, Linnart Mälli (1938-2010) õpilane, kes on mõtluse-alase ettevalmistuse saanud hiina chan’i traditsioonis Taiwanil Fagushani (Dharma Trummi Mägi http://www.dharmadrum.org/) harjutuskeskustes. Tema mõtluseõpetajad on olnud Õpetaja Sheng-Yen (1930-2009) ning viimase pühendatud õpilased Guo Yuan (Taiwan) ja John Crook (1930-2011, Inglismaa, Western Chan Fellowship http://www.westernchanfellowship.org/). Märt Läänemets õpetab budismi ning Ida mõtte- ja kultuuriloo kursusi Tartu Ülikoolis ja Budismi Instituudis. Ta on suure hulga budismi-alaste teaduslike ja populaarsete kirjutiste autor ning raamatute tõlkija ja toimetaja.

Kontakt: mart_laanemets@yahoo.com; telefon: 5518847

Vaata ja jaga FB sündmust.